Bôl bakke moeilik? Niet met dut resept foor ’n heerlike bôl fan Froubuurtster meel
Wat bin ik noarig?
- 425 gram bloem of volkoren of gemengd
- 1/4 theel. gist
- 1-2 theel. zout (naar smaak)
- 200 ml water
- 100 ml bier
- 1 eetl. azijn
Hoe maak ik ‘t?
- Zet alle ingrediënten klaar. Meng alles snel in een kom tot een bal en dek de kom af met plasticfolie. Zet de kom weg tot de hoeveelheid deeg minstens is verdubbeld (3 uren, handig is om het deeg ’s avonds te mengen en de volgende ochtend te bakken).
- Bestuif het aanrecht met bloem en haal de bal uit de kom
- Flap de zijkanten van het deeg over de bovenkant en kneed het een paar maal en vorm er dan een bol van. Leg de bol op een stuk bakpapier in een ronde schaal/bak.
- Dek losjes af met folie en laat nog 1-2 uren rusten.
- Bestrooi het daarna met wat bloem en maak een ondiepe snee over de bovenkant.
- Zet ondertussen een gietijzeren pan met deksel in de oven en verwarm voor op 200 graden.
- Til voorzichtig de bol met het bakpapier in de hete pan en sluit meteen weer af met het deksel
- Zet de temperatuur op 180 graden en bak het brood 30 minuten.
- Haal de pan uit de oven, verwijder het deksel en het bakpapier en bak nog ongeveer 20-30 min.
- Klaar is je brood! Laat het afkoelen op een rooster (of leg er 2 pollepels onder) en smullen maar.
(neffens ’n resept fan Yvette van Boven)