Brandalarm!

Rook uit kap Vrouwbuurtstermolen

Zaterdag 8 april kwam er rook uit de kap van de molen en reden brandweerauto’s af en aan.

Wat was hier aan de hand? Brand in onze molen??

Gelukkig viel het mee. De molen was onderdeel van een regionale brandweer oefendag, waarbij een 6-tal brandweerteams uit de omgeving op verschillende locaties onder verschillende omstandigheden hun vaardigheden moesten laten zien. ’s Ochtends kwamen er teams van het Bildt, Harlingen en Franeker af op de melding dat er een blikseminslag in de molen was geweest met rookontwikkeling en een slachtoffer nog in de molen…….. Men moest zo snel mogelijk het slachtoffer localiseren en uit de molen halen en de brand onder controle zien te krijgen. Ook onze molenaar Jan Braaksma had een rol in het geheel. 

Deze dag was niet alleen nuttig en leerzaam voor de brandweerlieden, maar ook voor de molenaar. De brandweerlieden hebben een kijkje kunnen nemen in de molen en er is besproken hoe te handelen in verschillende situaties, waarbij het uitmaakt waar de brandhaard is, boven of onder in de molen, of er ook nog personen binnen zijn en wanneer wordt de sprinklerinstallatie ingeschakeld ? Met deze installatie kan in korte tijd heel veel water binnen in de molen worden verspreid. Men kon aan den lijve ondervinden dat het met een persluchtmasker en zuurstofflessen op de rug niet meevalt om door de nauwe trapsgaten omhoog te komen in de molen.

Al met al een prima gelegenheid voor de brandweer om kennis te nemen van de problematiek rond een molenbrand. Hopelijk krijgen we nooit met een echte brand te maken. Er zijn helaas al genoeg prachtige historische molens in vlammen opgegaan.

 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.