NL Doet 12 maart, stralend weer en een stralend schone molen!

Onder prachtige weersomstandigheden is de molen op 12 maart weer helemaal klaar gemaakt voor het nieuwe seizoen. In het kader van NL Doet van het Oranjefonds is met een grote groep vrijwilligers de molen van binnen en buiten schoongemaakt. Stof en spinragen zijn verwijderd en het houtwerk van de stelling onder handen genomen. Gezelligheid staat ook hoog in het vaandel deze dag. Koffiedrinken en na afloop soep en broodjes in het nieuwe MFC van Vrouwenparochie, samen met de NL Doet vrijwilligers van de andere initiatieven in het dorp. 

NL Doet Voorjaarsschoonmaak molen 12 maart

 

 

Stichting de Vrouwbuurtstermolen doet ook dit jaar weer mee met de NL Doet vrijwilligersactie van het Oranjefonds.

Kom je ook meehelpen de molen schoon te maken voor het nieuwe seizoen?

Aanmelden kan hier via de site van het Oranjefonds.

 

5e Midseumer Môlnkoier zaterdag 3 juli, wat een prachtige dag!

Eindelijk konden we 3 juli van start gaan met de 5e Midseumer Môlnkoier! En wat een mooie dag! De weergoden waren ons deze keer gunstig gezind en ondanks de vele regen die er de afgelopen weken was gevallen kon er een mooie route worden uitgezet. Een dikke 300 wandelaars hadden zich vantevoren aangemeld voor de drie te lopen afstanden van 12, 22 en 30 kilometer. Vanwege de coronaregels werd er gestart in tijdslots wat tevens tot gevolg had dat de wandelaars mooi verspreid de tocht konden lopen. Onderweg was het genieten van het mooie weer, de natuur, bloeiende bermen en  aardappelvelden, mooie muziek en de aangeboden versnaperingen, soep, fruit, drinkwater etc. Op het einde wachtte traditiegetrouw een heerlijke Froubuurtster struuf. Zeer tevreden deelnemers en de organisatie kijken uit naar de volgende koier en hopen dat we dan onder dezelfde omstandigheden er wederom een mooie dag van kunnen maken. Tot volgend jaar! Klik hier voor het verslag en de foto’s die onze fotograaf en verslaggever Bertus Dijkstra heeft gemaakt. Tevens een serie mooie foto’s van 30 km loper Nanne, waarvoor dank!

Wedstrijdskûtsje zeilt aan de Bildtse wind langs de molen

Door de redactie van de Bildtse Post

Van donderdag 3 tot en met zondag 6 juni heeft de bemanning van Verwisseling de Elfstedentocht gevaren met dit wedstrijdskûtsje. Geheel op zeil- en spierkracht en non-stop!

(foto: Laas Bonnema)

De route van ruim 200 km met meer dan 100 bruggen voerde langs de elf Friese steden. Met een doorvaarthoogte van bijna 20 meter moet de mast vaak worden gestreken worden om de vele bruggen te kunnen passeren.

Op vrijdag 5 juni werd zo ook het Bildt gepasseerd. Prachtig was het te zien dat met opgetuigde zeilen een groot deel van de route door de Súdhoek zo kon worden gevaren. Vlak voor Froubuurtstermolen moesten de zeilen hier ook worden gestreken om zo ook in dit smalle vaarwater de lage bruggen hier op handkracht te kunnen passeren.

5e Midseumer Môlnkoier zaterdag 3 juli !

 

Door Corona konden we in 2020 niet starten. Na 3 keer schuiven met de datum gaan we 3 juli van start ! Voor een ieder, na een lange tijd van thuisblijven, een prachtige gelegenheid om onder de richtlijnen van Corona te bewegen en te genieten van de prachtige agrarische omgeving op het Bildt en de buurtgemeenten. De opbrengsten van de wandeltocht gaan naar het onderhoud van de monumentale Froubuurtstermôln. Er zijn 3 afstanden te lopen: 12, 22 en 30 kilometer. Ook dit jaar ging het organiseren niet van een leien dakje. Gelukkig krijgen we allen wat meer ruimte en kunnen we weer voorzichtig van start gaan. Meedoen betekent dat u vooraf moet reserveren. Op de site vindt u de benodigde informatie. Wij zien u graag op 3 juli aanstaande bij de molen op Vrouwbuurtstermolen nr. 6 te Vrouwenparochie.

foto: Bertus Dijkstra

Voor het reserveren en het laatste nieuws, ga naar de website, www.demolenloop.nl

 

 

 

 

 

Zie hier voor een uitgebreid verslag en meer foto’s van de 4e Koier van onze fotograaf/verslaggever Mark Moed.

 

 

De Vrouwbuurtstermolen in miniatuur

                                                    

Miniatuur 

Onze molenaar Karst Tol heeft een bijzondere versie van de molen gemaakt met luciferprikjes. Het model is in totaal 70 cm hoog en er zijn maar liefst 2700 luciferprikjes in verwerkt die volgens een bouwtekening met houtlijm aan elkaar zijn bevestigd. Karst is hier 4 1/2 maand mee bezig geweest. Een hele klus met een prachtig resultaat!

 

Werk aan de molen

Onderhoud blijft altijd nodig…. 

Afgelopen jaar zijn er verschillende onderhoudswerkzaamheden aan de molen uitgevoerd door de Molenmakers van bouwbedrijf Hiemstra uit Tzummarum en er staan nog meer in de planning. In 2020 en begin 2021 is er gewerkt aan het maalmechanisme. De maalsteen moest gelift worden omdat hij niet goed liep. Gaandeweg de vernieuwing komen er meer gebreken aan het licht. Zo is ook de kaar vervangen. De kaar is een trechtervormige bak boven de maalsteen van waaruit het graan via de schuddebak tussen de maalstenen komt. Er zijn ook enkele bouwtechnische aanpassingen uitgevoerd aan de kaar volgens de richtlijnen voor hygiëne. Met een hoogwerker zijn stukken hout vervangen van de lange schoren en het kruiwerk is onder handen genomen. De grootste uitgave voor dit jaar is het schilderwerk. In mei/juni 2021 zal Middelsee Schilderwerken aan de slag om de molen er weer fris en fruitig bij te zetten. Met goed onderhoud kunnen we er voor zorgen dat onze molen weer en wind kan trotseren.

Een volgend project van onderhoud ligt al weer voor ons. We gaan een offerte opvragen voor het vervangen van de roeden en van spruiten. Wetende dat we hiermee ons budget voor 2020 tot 2026 zullen overschrijden, moeten we wederom op zoek naar cofinanciering om met z’n  allen nog lang van dit mooie monument te kunnen genieten.

  • De Molenmakers bij de molen
  • Lange spruit (achter) en korte spruit
  • De Molenmakers aan het werk
  • Onze molenaars onderhouden de maalstenen
  • Onderhoud van de maalstenen
  • De nieuwe kaar