Recepten

 

Bôl út ‘e pan , Brood (bijna) zonder kneden uit de pan

Bôl bakke moeilik? Niet met dut resept foor ’n heerlike bôl fan Froubuurtster meel

Wat bin ik noarig?

  • 425 gram bloem of volkoren of gemengd
  • 1/4 theel. gist
  • 1-2 theel. zout (naar smaak)
  • 200 ml water
  • 100 ml bier
  • 1 eetl. azijn

Hoe maak ik ‘t?

  1. Zet alle ingrediënten klaar. Meng alles snel in een kom tot een bal en dek de kom af met plasticfolie. Zet de kom weg tot de hoeveelheid deeg minstens is verdubbeld (3 uren, handig is om het deeg ’s avonds te mengen en de volgende ochtend te bakken). 
  2. Bestuif het aanrecht met bloem en haal de bal uit de kom
  3. Flap de zijkanten van het deeg over de bovenkant en kneed het een paar maal en vorm er dan een bol van. Leg de bol op een stuk bakpapier in een ronde schaal/bak.
  4. Dek losjes af met folie en laat nog 1-2 uren rusten. 
  5. Bestrooi het daarna met wat bloem en maak een ondiepe snee over de bovenkant.
  6. Zet ondertussen een gietijzeren pan met deksel in de oven en verwarm voor op 200 graden.
  7. Til voorzichtig de bol met het bakpapier in de hete pan en sluit meteen weer af met het deksel
  8. Zet de temperatuur op 180 graden en bak het brood 30 minuten.
  9. Haal de pan uit de oven, verwijder het deksel en het bakpapier en bak nog ongeveer 20-30 min.
  10. Klaar is je brood! Laat het afkoelen op een rooster (of leg er 2 pollepels onder) en smullen maar. 

(neffens ’n resept fan Yvette van Boven)

Súkkerbôl / Fries suikerbrood

Wat bin ik noarig?

  • 350 gr bloem
  • 150 ml volle melk
  • 10 gr suiker
  • 7 gr (1 zakje) gist
  • 1 theelepel zout
  • 20 gr gesmolten boter
  • 1 ei, losgeklopt
  • 3 eetlepels gembersiroop
  • 150 gr kandijsuiker (oa verkrijgbaar bij Welkoop)
  • 1 theelepel kaneel
  • 15 gr gesmolten boter
  • Overig
    • 1 kleine aluminium bakvorm
    • Extra gesmolten boter, om in te vetten
    • Extra suiker, voor het bestrooien

Hoe maak ik ‘t?

  1. Voor het gistmengsel: verwarm de melk ongeveer 20 seconden in de magnetron tot deze lauwwarm is en roer er vervolgens de suiker en gist door. Laat het mengsel nu 10 minuten staan totdat het schuimig wordt.
  2. Zeef nu de bloem en voeg het zout toe. Zet het mengsel apart.
  3. Klop het ei los en houd 1 eetlepel ei apart.
  4. Voeg 2 eetlepels gembersiroop, het gistmengsel, 20 gr gesmolten boter, en het ei (behalve die ene eetlepel) aan de bloem toe. Kneed tot een soepel deeg.
  5. Vet nu een grote kom in met een beetje zonnebloemolie.
    Leg het deeg erin, dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg op een warme plek in het huis (ongeveer 30°C) één uur rijzen.
  6. Vet een aluminium bakblik in met afgekoelde gesmolten boter, bestrooi met suiker en besprenkel met 1 eetlepel gembersiroop. Mocht je een kleffer suikerbrood wensen dan kun je meer suiker en meer gembersiroop toevegen.

Geen Fries suikerbrood zonder kandijvulling!

  1. Meng de kandijsuiker, 15 gram gesmolten boter en kaneelpoeder.
  2. Rol het deeg uit in een rechthoek (+/- 2 cm dik) en voeg de helft van de kandijsuiker toe. Vouw het deeg nu dubbel en kneed de suiker door het deeg heen.
  3. Rol het deeg nu weer uit tot een rechthoek. Voeg de rest van de kandijsuiker toe en vouw het deeg weer dubbel. Kneed het deeg nogmaals.
  4. Maak een rechthoek die in de breedte niet langer is dan het bakblik en rol het deeg op. Knijp de naden dicht met je vingers en leg het deeg met de naad naar beneden in het ingevette bakblik.
  5. Dek het blik af met een vochtige theedoek en laat het deeg 30 minuten op een warme plek rijzen.

Het is zover: het suikerbrood mag de oven in!

  1. Verwarm de oven voor op 190°C.
  2. Bestrijk het gerezen brood met het overgebleven ei en bestrooi met een laagje gewone suiker.
  3. Bak het brood in de voorverwarmde oven in ongeveer 30 minuten goudbruin.
  4. Ook al is het nog zo verleidelijk: snij het suikerbrood niet meteen aan wanneer hij uit de oven komt. Laat het brood eerst ongeveer 20 minuten in de vorm afkoelen voordat je het brood aansnijdt.

Smullen maar!

(Bron: Friesland Post)

Froubuurtster folkoren- sonnepitbôl met bier

Lekker en soamaar klaar !

Wat bin ik noarig?

  • 3 eetlepels kokosoaly of smolten butter
  • 350 gr. Froubuurtster folkorenmeel
  • 1 eetlepel bakpoeier
  • 1½ theelepel sout
  • 50 gr. heuning ( of agavesjirp)
  • 50 gr. sonneblompitten ( of andere pitten, saden)
  • 1 blikky of flessy bier (300 ml)

Hoe maak ik ‘t?

Oven op 180 graden.

Fet ’n bakblik in fan ongefeer 1 tot 1½ liter met 1 eetlepel oaly of smolten butter.

Ming ’t meel , bakpoeier, sout en heuning in ’n kom. Skep hest alle sonneblompitten d’r deur, hou ’n paar achter foor d’r bovenop. Giet ’t bier d’r bij en ming alles. Hoeft niet te lang. Dan de hele boel in ’t bakblik en skink de rest fan de oaly/butter d’r overhine. Bak in ‘e oven foor ongefeer 45 minuten ant ’n prikker d’r droog útkomt. Lekker befoorbeeld bij de soep met wat echte butter! Prebeer ok ‘s ’n ânder soort bier!

(neffens ’n resept fan Yvette van Boven)

Appel-griesmeelcake met vanillevla

Wat bin ik noarig?

  • 2 appels                                                                                                                           
  • 2 eieren
  • 100 gr suiker
  • 125 ml zonnebloemolie
  • 2 tl bakpoeder
  • 500 ml vanillevla
  • 250 gr griesmeel + extra om te bestuiven
  • amandelschaafsel
  • poedersuiker
  • bakvorm ong. 28 x 18 cm, ingevet

Hoe maak ik ‘t?

  1. Oven voorverwarmen op 180 graden. Snijdt de appels in vieren, verwijder het klokhuis en halveer de parten. Klop de eieren met een mixer in een kom met de suiker en olie 5 min. Voeg de bakpoeder, vla en griesmeel toe en roer goed door.
  2. Bestuif de bakvorm met wat griesmeel. Verdeel het beslag over de vorm en verdeel de plakjes appel erover. Bestrooi met amandelschaafsel en bak ca. 1 uur in het midden van de oven goudbruin en gaar.
  3. Haal uit de oven en laat ca. 1 uur afkoelen. Bestrooi voor het serveren met poedersuiker.

(Allerhande)

 

logo Vrouwbuurtstermolen

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.