Súkkerbôl / Fries suikerbrood

         

   

                                                

Wat bin ik noarig?

  • 350 gr bloem
  • 150 ml volle melk
  • 10 gr suiker
  • 7 gr (1 zakje) gist
  • 1 theelepel zout
  • 20 gr gesmolten boter
  • 1 ei, losgeklopt
  • 3 eetlepels gembersiroop
  • 150 gr kandijsuiker / parelsuiker (oa verkrijgbaar bij Welkoop)
  • 1 theelepel kaneel
  • 15 gr gesmolten boter
  • Overig
    • 1 kleine aluminium bakvorm
    • Extra gesmolten boter, om in te vetten
    • Extra suiker, voor het bestrooien

Hoe maak ik ‘t?

  1. Voor het gistmengsel: verwarm de melk ongeveer 20 seconden in de magnetron tot deze lauwwarm is en roer er vervolgens de suiker en gist door. Laat het mengsel nu 10 minuten staan totdat het schuimig wordt.
  2. Zeef nu de bloem en voeg het zout toe. Zet het mengsel apart.
  3. Klop het ei los en houd 1 eetlepel ei apart.
  4. Voeg 2 eetlepels gembersiroop, het gistmengsel, 20 gr gesmolten boter, en het ei (behalve die ene eetlepel) aan de bloem toe. Kneed tot een soepel deeg.
  5. Vet nu een grote kom in met een beetje zonnebloemolie.
    Leg het deeg erin, dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg op een warme plek in het huis (ongeveer 30°C) één uur rijzen.
  6. Vet een aluminium bakblik in met afgekoelde gesmolten boter, bestrooi met suiker en besprenkel met 1 eetlepel gembersiroop. Mocht je een kleffer suikerbrood wensen dan kun je meer suiker en meer gembersiroop toevegen.

Geen Fries suikerbrood zonder kandijvulling!

  1. Meng de kandijsuiker, 15 gram gesmolten boter en kaneelpoeder.
  2. Rol het deeg uit in een rechthoek (+/- 2 cm dik) en voeg de helft van de kandijsuiker toe. Vouw het deeg nu dubbel en kneed de suiker door het deeg heen.
  3. Rol het deeg nu weer uit tot een rechthoek. Voeg de rest van de kandijsuiker toe en vouw het deeg weer dubbel. Kneed het deeg nogmaals.
  4. Maak een rechthoek die in de breedte niet langer is dan het bakblik en rol het deeg op. Knijp de naden dicht met je vingers en leg het deeg met de naad naar beneden in het ingevette bakblik.
  5. Dek het blik af met een vochtige theedoek en laat het deeg 30 minuten op een warme plek rijzen.

Het is zover: het suikerbrood mag de oven in!

  1. Verwarm de oven voor op 190°C.
  2. Bestrijk het gerezen brood met het overgebleven ei en bestrooi met een laagje gewone suiker.
  3. Bak het brood in de voorverwarmde oven in ongeveer 30 minuten goudbruin.
  4. Ook al is het nog zo verleidelijk: snij het suikerbrood niet meteen aan wanneer hij uit de oven komt. Laat het brood eerst ongeveer 20 minuten in de vorm afkoelen voordat je het brood aansnijdt.

Smullen maar!

(Bron: Friesland Post)

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.